Mave-tarm forstyrrelser

Et sundt mave-tarm system er afgørende for optimal sundhed. Er mave-tarmsystemet i langvarig ubalance, kan det være medvirkende til mange kroniske lidelser, da mavetarm-systemet spiller en vigtig rolle for stofskiftet og immunforsvaret.

Gavnlige (probiotiske) tarmbakterier bekæmper bl.a. sygdomsfremkaldende tarmflora såsom bakterier, svamp og parasitter ved at forhindre overvæksten af destruktive mikroorganismer. Mave-tarm funktionen producerer endvidere de vigtige B-vitaminer B2, biotin, B3, B5, B6, folinsyre, B12 vitaminer, der er afgørende for en sund immunrespons.

Dysbiosis

Dysbiosis er ubalance i tarmfloraens økologi. Klinisk forskning har koblet tarmdysbiosis til kræft i tyktarmen, diverticulosis, irriteret tyktarm, B12- mangel, kronisk træthed, inflammatoriske tarm- og gigtsygdomme samt hudlidelser såsom acne, eksem og psoriasis.

De mest almindelige symptomer på tarmdysbiosis er oppustethed, forstoppelse, diarré og mavepine. Overvæksten af patogeniske bakterier og svampe er ofte ledsaget af øget tarmgennemtrængelighed (utæt tarmsyndrom), absorption af ufordøjede fødemidler (fødemiddelallergi) og forringet optagelse af næringsstoffer.

Overforbrug af anti-biotika og immunhæmmende medicin (f.eks. kemoterapi) er hyppigt årsag til dysbiosis. Andre årsager er dårlig kost, langvarig stress, fordøjelsesforstyrrelser, tarminfektion og miljøgifte (fx kviksølv toksicitet).

  Candidiasis

  Candidiasis er et dramatisk eksempel på hvad der kan ske, når tarmens øko-balance af mikroflora ødelægges. Tarmsvampe vokser uhæmmet, og overvæksten fører til inflammation af tarmslimhinden. Tarmslimhindens gennemtrængelighed øges, hvilket gør det muligt for indhold fra tarmkanalen at sive igennem til blodet. I ekstreme tilfælde kan svampen udvikle sig fra encellede til myceliedannende svampe, som klistrer sig fast til og gennemtrænger tarmvæggens slimhinden.

  Med svær candidiasis tilrådes laboratorieundersøgelser for underliggende helbredsproblemer (fx fødemiddelallergi, tarmgennemtrængelighed) samt højdosis intravenøs C-vitamin (IV-C). Et 4 trins behandlingsprogram anvendes til at genoprette mave-tarmfunktionen: (1) Remove (fjern) patogenisk bakterie og svamp (2) Replace (genindsæt) fordøjelsesenzymer og –væsker (3) Reimplant (reimplanter) venlige tarmflora (4) Repair (reparer) tarmslimhinden.

  Behandlingsforløbet

  Behandlingens formål er at genoprette en normal mave-tarm funktion. Den langsigtede målsætning er livsstilsændringer, der bevarer stofskiftet i harmonisk tilstand. Ved den 1. konsultation fokuserer vi på sygdomsforløbet og aktuelle symptomer.

  Ved konsultationen overvejes, hvilke testpaneler der kan anvendes som led i behandlingen:

  • Mave-Tarm Funktionsprofil (GI Effects) – afføringsanalyse på basis af DNA analyse, hvor der måles for mikroorganismer (bakterie, svampe, parasitter), inflammation, immunstatus, fordøjelse, absorption og stofskifte markører.
  • Fødemiddelallergi (IgG4)-test viser reaktioner, der opstår fra nogle timer op til 3 dage efter indtagelsen af det specifikke fødemiddel. 80 fødemidler testes ved ELISA (enzym linked immuno sorbent assay).
  • Fødemiddelallergi (IgE) -test viser ummiddelbare fødevare reaktioner (80 fødevarer).
  • Organix er en stofskifteprofil med 47 omsætningsprodukter udskilt i urinen, der giver information angående tarmdysbiosis, leverafgiftning, inflammation, fri radikalskade og det cellulære energistofskifte.

  Foretages der tests sendes prøven til udlandet (Tyskland eller USA), hvorefter rapporten med testresultatet bliver tilsendt pr. post. Det er også muligt at bestille en tid til en følgekonsultation.

  Kontakt Os

  Åbningstid

  Mandag-Torsdag, kl. 9.00-16.00. Fredag: Lukket.

  Telefontid

  Mandag-Torsdag, fra kl. 10.00-11.00 og fra kl. 13.00-14.00.

   Udfyld kontaktformularen nedenunder og fortæl os om din situation.

  Så vil vi gøre hvad vi kan for at hjælpe dig. Det lover vi!