EDTA Behandling

EDTA behandling


AareforsnvringÅreforkalkning er en kronisk, fremadskridende kredsløbssygdom, som fremkaldes af tiltagende belægninger på pulsårernes inderside. Den øgede belægning kan gradvis lukke af for blodtilførslen til hjerte, hjerne, benene, øjnene og andre vitale organer.

Når åreforkalkning nedsætter blodtilførslen, begynder symptomerne at melde sig – typisk som brystsmerter, kortåndethed, besvimelser, svimmelhed, lægsmerter eller kolde fødder. I hjertet kan der være tale om en ; i benene med amputation til følge; eller i hjernen et slagtilfælde.

Mulighederne i den konventionelle medicin er ofte begrænsede til livslang hjertemedicin eller omfattende kirurgiske indgreb, som f.eks. bypass operationer, ballon-udvidelser eller amputationer.

EDTA behandling er en effektiv, sikker metode til at genoprette blodtilførslen uden kirurgi for patienter med blodåreforsnævringer fremkaldt af åreforkalkning. Infusioner af magnesium-EDTA standser åreforkalkning ved multiple steder i det biologiske forløb.

EDTA er en forkortelse for ethylen diamin tetra acetat, et kemisk stof, som har den egenskab, at det binder metalioner til sig, og blev oprindeligt brugt i behandlingen af metalforgiftning. (Læs mere – “Hvad er EDTA”)

Hvordan virker EDTA mod åreforkalkning?

Åreforkalkning (atherosklerose) er en kompleks proces karakteriseret ved den langsomme opbygning af ”plaque” – et fagudtryk for aflejringer i blodårens indre væg bestående af fedt, kolesterol, calcium og fibrin (blodstørkningsprotein). EDTAs store styrke er behandlingens evne til gunstigt at influere alle stadier i udviklingen af atherosklerotisk plaque.

Det ses allerede i åreforkalkningens indledende fase ved iltningen af og . Både LDL og lipoprotein(a) er lipoproteiner – d.v.s. proteiner som transporterer fedt i blodet. Strukturmæssigt er de næsten identiske, og de indebærer begge en øget risiko for plaquevækst og blodprop. Det er dog først når de iltes, at de to lipoproteiner bliver farlige.

Iltning sker på grund af uhæmmede reaktioner, som er ødelæggende for cellehinden. Når pulsårens overfladeceller beskadiges begynder en koagulationsprocess, hvorved blodplader og fibrin ophobes i karvæggen. Ophobningen danner en tiltagende belægning, som i de sene faser af plaquedannelsesprocessen forkalkes grundet øget calcium i blodet.

EDTA bremser for ophobningen af og ved at udrense overskydende jern og kobber fra blodet. Herudover nesættes blodets indhold af ioniseret calcium ved hver behandling, hvorfor behandlingen mindsker størkningsreaktioner, kar-spasmer og blodplade sammenklumpninger.

Genoprettelse af normal blodtilførsel foregår ved fornyelse af beskadigede bio-systemer:

  • Pulsårerne udvides: magnesium-EDTA er kar-udvidende
  • Belægninger afkalkes: calcium trækkes ud af forkalkede belægninger
  • Blodet fortyndes: propdannende sammenklumpninger af blodplader reduceres
  • Åreforkalkning standses
  • LDL-iltning og lipoprotein(a) nedsættes, så skader i karvæggen forebygges
  • Metal kelation (-udrensning) af jern, kobber, bly og kadmium forårsager en millionfold reduktion af fri radikal reaktioner i blodårerne.


Behandlingsforløbet

Selve behandlingen gives via et drop bestående af EDTA (EthylenDiaminTetraAcetat), magnesium og C-vitamin, som formidles intravenøst over 3 timer, 2 gange om ugen i en serie på sædvanligvis 24-36 behandlinger.

Den intravenøse del udgør grundlaget for behandlingsforløbet. For optimal virkning bør dette suppleres med nødvendige livstilsændringer, som f.eks. kost og motionsvaner. Antallet af behandlinger er afhængig af sygdommens sværhedsgrad. Der foretages kontrol hver 8. behandling for at monitorere patientens fremskridt.

(Læs mere – “Behandlingsforløbet med EDTA”)

Hos Aarhus Privatklinik individualiseres behandlingen med sideløbende diætbehandling, tilskudsterapi og fokus på risikofaktorer – (f.eks. rygning, overvægt, forhøjet blodtryk, kolesterol forstyrrelser og stress).

Hyppigt stillede spørgsmål

Hvor meget koster behandlinger?
EDTA behandling koster 1010 kr pr. behandling. Patienter der er medlem af EDTA Patientforeningen modtager 50 kr rabat pr. behandling.
Er EDTA-behandling dækket af sygesikringen?
Om end det er muligt med nogle policer at få en procentdel af behandlingen refunderet, har vi desværre ikke kapacitet til at bistå i denne process.
Er der ventetid på EDTA behandling?
Der kan forekomme ventetid på forundersøgelser – ring til vores sekretær på +45 86289688 for at høre om aktuelle ventetid.
Kontakt os

Ønsker du at bestille tid til en konsultation, eller har du spørgsmål til vores behandlinger er du velkommen til at kontakte os

Blodprop er det danske fællesord for tilstopning af et blodkar. Oftest begynder det med lokal åreforkalkning, som skaber et “sår” på arteriens inderside. Herved kan arteriens lysning forsnævres eller helt tillukkes og man har en blodprop.
Gangræn (koldbrand) er vævsdød pga. manglende ilttilførsel enten forårsaget af sygdom eller skade på væv. Årsagen er ofte følger af diabetes eller åreforkalkning. Behandling er karudvidelser, fjernelse af dødt væv eller amputation.
LDL er aterogene lipoproteiner, dvs. at de har en tendens til at lejre sig i arteriernes intima og dermed bidrage til udviklingen af aterosklerotiske plaques.
Lipoprotein(a) er et partikel, der er næsten identisk til til LDL, undtagen at LDL kolesterol molekulet har et apolipoprotein A molekyle
Frie radikaler er reaktive bidprodukter fra iltningsreaktioner. Frie radikaler vil konstant søge at indgå i reaktioner med andre stoffer for at blive stabile igen. På den måde kan de skabe ravage, som kan forårsage celleforandringer i vores krop.
LDL er aterogene lipoproteiner, dvs. at de har en tendens til at lejre sig i arteriernes intima og dermed bidrage til udviklingen af aterosklerotiske plaques.
Lipoprotein(a) er et partikel, der er næsten identisk til til LDL, undtagen at LDL kolesterol molekulet har et apolipoprotein A molekyle